2011 m. vasario 24 d.

2011-ieji - Lietuvos dizaino metai



Dizaino statusu, jo politika ir reikšme šalies konkurencingumui susirūpinusios šioje srityje dirbančios Lietuvos organizacijos nusprendė 2011-uosius paskelbti Lietuvos dizaino metais.

Pasak vieno iš Dizaino metų iniciatorių, VDA rektoriaus Audriaus Klimo, daugelis valstybių dizainą vertina kaip strateginę priemonę, padedančią įgyvendinti naujoves, didinančią konkurencingumą, atskleidžiančią kultūros identitetą, gerinančią gyvenimo kokybę.
„Dizainas suprantamas ne vien kaip estetinė materialinės kultūros išraiška,bet ir kaip veiksmingas ekonominio konkurencingumo didinimo bei visuomenės grupių atskirties mažinimo įrankis. Todėl tikimės, kad Lietuvoje paskelbti Dizaino metai padės siekti šių tikslų, populiarindami dizainą, plėsdami jo integraciją į verslo, pramonės ir kultūros sektorių, aktyvindami dizaino institucijų bendradarbiavimą“-, sako A. Klimas.

Projektas „2011-ieji – Lietuvos dizaino metai“ skirtas Lietuvos dizaino ir akademinės bendruomenės profesinei, organizacinei ir pilietinei brandai atskleisti. Jis parodys visuomenės pasirengimą suprasti ir naudotis dizaino teikiamais privalumais.

Džiugu, kad Lietuva nėra nežinoma žemė pasaulio dizaino žemėlapyje.
Šiais metais Vilniuje vyks tarptautinė
ICOGRADA (Tarptautinė grafinio dizaino asociacijų taryba) grafinio dizaino savaitė („Spring: ICOGRADA Design Week in Vilnius 2011“), kuri Vidurio ir Rytų Europos regione buvo surengta tik vieną kartą – Čekijoje, Brno mieste. Europos dizaino prizo „ED-Awards“ organizatoriai Vilnių pasirinko vieta, kurioje vyks iškilminga prizų įteikimo ceremonija geriausiems Europos dizaineriams. Nacionalinė dailės galerija organizuos konferenciją, parodą ir kūrybines pratybas tema „Modernizacija. XX a. 7–8 dešimtmečių Baltijos šalių menas, dizainas ir architektūra“. Tokio masto įvykius susiejus su tradiciniais renginiais – „Dizaino savaite“, „Litexpo“ paroda „Baldai“ ir kitais, pavyktų atkreipti visuomenės dėmesį į dizainą, aktyvinti jo ir verslo santykius, skatinti dizaino taikymą pramonėje, stiprinti tarptautines lietuviško dizaino pozicijas ir plėsti Lietuvos kultūros lauką.

Su Dizaino metų programa galima susipažinti
interneto tinklapyje Dizainometai.lt.

Mūsų universitete, Menų fakultete irgi ruošiami dizaineriai.
Menų fakultetas savo 10-ąjį gimtadienį galėtų švęsti šiemet, mat 2001 m., kada Senato nutarimu į tuometinį Dailės fakultetą perkėlus muzikos pedagogikos bakalaurų ir magistrų programas, jis gavo šį pavadinimą. Fakulteto pradžia vis dėlto laikomi 1967 m., mat tuometiniame Šiaulių Pedagoginiame institute pradėti rengti piešimo, braižybos ir darbų specialybės mokytojai. 2000 m. Dizaino skyrius išaugo į Dizaino katedrą (vedėjas prof. G.Šiukščius).
Pagrindinis Dailės(dizaino) studijų programos tikslas paruošti dizainerius, sugebančius savarankiškai dirbti kūrybinį darbą visuomeninės aplinkos sferoje: kurti ir projektuoti aplinkos dizaino objektus ir jų sistemas, žmogaus fizines ir dvasines charakteristikas atitinkančią aplinką.

Visus, kurie ieško informacijos dizaino, meno, kūrybos temomis kviečiame užsukti į mūsų bibliotekos meno skaityklą, esančią centriniuose bibliotekos rūmuose, bei Menų fakulteto biblioteką( Aušros alėja 50).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą