2011 m. vasario 9 d.

„Už teisę skaityti!“



Šiuolaikinėje, nuolat modernėjančioje visuomenėje, kurioje informacinės technologijos veržiasi ne tik į viešą, bet ir privatų gyvenimą, skaitymo kultūra kinta: knygos skaitytoją pasiekia internetu, kompaktinėse plokštelėse, asmenines bibliotekas neretai tuština finansiniai sunkumai, galvą apsuka ne visuomet kokybiška reklama, kuri atima iš mūsų galimybę pasirinkti tik visapusiškai gerą literatūrą. Kinta ir santykis su knyga: kažkada garbinta, laikyta šeimos ar giminės relikvija, deficitu, galiausiai didžiausiu turtu, šiandien ji neretai tampa dar vienu daiktu niekučių prikrautoje lentynoje, necenzūruotos, tačiau dažnai morališkai pasenusios informacijos šaltiniu.

Knygos perkamos, norėtųsi tikėti, kad ir skaitomos, tačiau ar skaitymas vis dar primena dvasinį ritualą, ar visuomet žmogus su knyga rankose gali būti laikomas iš tiesų kultūringas?

Knygas reikia skaityti , sako filosofas, eseistas, aktyvus visuomenės veikėjas, Lietuvos atstovas Europos Parlamente Leonidas Donskis.

Nelabai noriu tikėti, kad kompiuterinės technologijos gali pakeisti ir išstumti knygą. Esu girdėjęs tokių prognozių, bet nelabai noriu jomis tikėti. Kodėl? Ogi todėl, kad tuomet visiškai keistųsi mūsų estetinės tikrovės suvokimas ir pats estetinis išgyvenimas. Knygos skaitymo ir išgyvenimo dalis yra jos lietimas, o ne vien tik matymas ir vizualinė percepcija: svarbu, kad ji kvepia, ją galima liesti, kad knyga truputį dėvisi, ir tu jauti tą jos trapumą. Visa tai susiję. Žmonės, sukūrę genialius kūrinius, kūrė ne tik meistrišką vaizdų ar metaforų kombinaciją – jie sukūrė ir medžiagą, ir formą, ir mūsų santykį su ja.

Knygas turime skaityti, kad galėtumėme tobulinti savo supratimą apie žmogaus vidinį pasaulį, kad galėtumėme vertinti savo ir kitų jausmus, emocijas, ne vien poelgius.Knygos mums atskleidžia per amžių puoselėtas, kurtas ir atrastas vertybes, jos formuoja tas vertybes mumyse, mūsų dabartiniame pasaulėlyje.Skaitydami knygas mes ugdome savąjį aš – išskirtinį ir nuostabų, o knygos, tai viso pasaulio palikimas mums.



2011 m. vasario 17-20 dienomis vyks 12-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė „Už teisę skaityti!“.

Šiais metais minimos rašytojo, poeto, Nobelio premijos laureato Česlovo Milošo (Czesław Miłosz) 100 metų gimimo metinės. Todėl viena iš mugės temų bus skirta diskusijoms apie valstybių sienas ir tautinių tapatybių ribas peržengiančios literatūros ypatumus, kultūros ir politikos sąsajas. Mugėje nemažai dėmesio bus skiriama ir M. K. Čiurlionio kūrybai. Jo 100-osios mirties metinės įtrauktos į 2011 m. UNESCO minimų datų sąrašą.

Didžiausias metų knygų renginys pakvies į daugiau nei 200 renginių.

Knygų mugėje bus paskelbtas šiemet išrinktas kūrybiškiausių knygų dvyliktukas, bus įteiktos J. Ivanauskaitės premija, Bičiulių premiją, bus apdovanoti literatūrinio detektyvo konkurso nugalėtojai.

Naujausią savo knygą „Galia, vaizduotė, atmintis: politikos ir literatūros etiudai“ pristatys Leonidas Donskis, bei kiti mūsų šalies autoriai: Alfonsas Andriuškevičius, Marcelijus Martinaitis, Sigitas Parulskis, Julius Keleras, Ilzė Butkutė, Marius Burokas, Kęstutis Grigaliūnas, Domantas Razauskas, Marius Jonutis, Kęstutis Nastopka, Viktorija Daujotytė-Pakerienė, Algimantas Čekuolis, Artūras Tereškinas ir kiti.

Su naujomis knygomis į mugę grįžta ir užsienyje kuriantys lietuviai: Tomas Venclova, Algis Mickūnas, Vytautas Landsbergis, Laimonas Briedis, Kristina Sabaliauskaitė, Andrius Užkalnis.

Geros grožinės literatūros mėgėjai turės galimybę pakamantinėti šiuo metu visame pasaulyje graibstomos knygos „Valymas“ autorę Sofi Oksanen.

Vilniaus knygų mugėje šiemet viešės novatoriškas paauglių rašytojas Kevinas Brooksas. Skaitytojų pripažinimą pelnė jo romanai „Kendė“, „Martynas Pigas“, „Lukas“.

Skaitytojai galės susitikti ir kitais užsienio svečiais: Stephen‘u Clark‘u (Prancūzija), Mike‘u Gayle‘u (Didžioji Britanija), Catalinu Dorianu Florescu (Šveicarija), Ivan‘u Korsak‘u (Ukraina), Yuri Slezkine'u (JAV) .

Lankytojus diskutuoti kvies Diskusijų klubas, o visas mugės dienas knygos kūrimo ir tausojimo paslapčių bus galima sužinoti dailininkės Sigutės Chlebinskaitės rengiamoje kūrybinėje studijoje „Tu gali sukurti knygą“, kuri šiemet švenčia 10-ies metų sukaktį.

Mugėje veiks įvairios parodos.

Didžiausia knygų mugės naujiena – kino seansai . Su tuo pačiu bilietu galima žiūrėti filmus, tiek dokumentinius filmus apie rašytojus, apie Miloszą, kurio vardu ir pavadinta mugė, nes jubiliejiniai metai. Bus rodomi filmai vaikams ir meniniai, kaip „Apie meilę ir kitus demonus“, „Oliveris Tvistas“.



Su visa Knygų mugės programa galima susipažinti čia.


Atraskime kiekvienas sau įdomias knygas ir jas SKAITYKIME!

1 komentaras:

  1. Kodėl skaitytojas ima mažiau susidėvėjusį leidinį? O ne kaip Donskis sako -laiko paženklintą?

    AtsakytiPanaikinti