2011 m. balandžio 12 d.

Už švarų miestą!


DAROM – viena didžiausių savanoriškų iniciatyvų Lietuvoje.

Pagrindiniai DAROM tikslai – išvalyti Lietuvos gamtą bei skatinti Lietuvos gyventojų gamtosauginę mąstyseną, pilietiškumą ir socialinį aktyvumą.

Per ketverius gyvavimo metus
DAROM gerokai išsiplėtė – 2010 metų akcijoje dalyvavo apie 100000 dalyvių visoje Lietuvoje.

Akcijos DAROM organizatoriai šiais metais skatina ne vien apsitvarkyti, bet tuo pačiu ir rūšiuoti atliekas.
Per metus Lietuvoje susidaro daugiau kaip 5 mln. tonų atliekų, iš jų daugiau kaip 1 mln. tonų sudaro komunalinės (buityje susidarančios) atliekos. Ekspertų vertinimais, gyventojų komunalinės atliekos sudaro 75-85 proc. visų komunalinių atliekų, kitos komunalinės atliekos susidaro įmonėse, įstaigose ir organizacijose. Daugiau kaip 90 proc. komunalinių atliekų patenka į sąvartynus. Vakarų Europos valstybėse į sąvartynus patenka tik apie 1/3 komunalinių atliekų, kita dalis panaudojama arba po rūšiavimo perdirbama ir grįžta į gamybą.
Lietuvoje, deja, atliekomis dar „papuošiamos“ ir pamiškės.
Antrines žaliavas, kurios gali būti perdirbtos ir panaudotos pakartotinai, tebelaikome bevertėmis šiukšlėmis, tuo tarpu įgudę rūšiuoti, tausotume gamtinius išteklius ir mažiau terštume aplinką. Antrinės žaliavos - tai perdirbti tinkamos atliekos. Jos gali būti alternatyvus žaliavų ir energijos šaltinis. Gaminti naujus daiktus iš antrinių žaliavų daug paprasčiau, pigiau, mažiau teršiama aplinka. Kuo daugiau naudojama antrinių žaliavų, tuo daugiau sutaupoma gamtinių išteklių.

Daugiau informacijos apie atliekų rūšiavimą skaitykite čia.

Jau šį šeštadienį, balandžio 16 dieną 10 val. renkamės DAROM
susirinkimo taškuose!

Šiais metais akciją "Darom 2011" mieste organizuoja VšĮ "Mes darom" Šiaulių atstovybė. Akcijos dalyvių grupės registruojamos el. paštu siauliai@mesdarom.lt (vadovas Edgaras Adomaitis).
Organizatoriai paskirs tvarkytiną teritoriją, aprūpins darbo pirštinėmis, šiukšlių maišais.

Pavieniai asmenys registruojami interneto svetainėje www.mesdarom.lt.

Prisijunkite prie mūsų ir Jūs.


Daugiau informacijos: Mes Darom !

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą