2011 m. balandžio 14 d.

Balandžio 15-oji – pasaulinė Kultūros diena


Kultūrą suprantame kaip žmogaus dvasingumo raišką, kurioje atsispindi grožis, žinojimas ir meilė, siekiama dvasinių ir materialinių vertybių darnos. Tik kultūros dėka žmogus tegali pasiekti tikrą ir visavertį žmogiškumą. Pagrindinis kultūros matmuo yra moralumas. Ten, kur kultūra, ten ir taika, ten ir teisingas socialinių problemų sprendimas. Taip kultūrą ir jos misiją suprato ne tik pasirašiusieji Memorandumą, bet ir kiti to meto mūsų įžymieji kultūros veikėjai bei šviesuoliai – Stasys Šalkauskis, Vydūnas, Antanas Maceina bei daugelis kitų. Kultūros idėja priimtina visiems geros valios žmonėms, kokių jie politinių ar religinių įsitikinimų būtų, kokiai tautai ar rasei priklausytų.

1935 m. balandžio 15 d. Vašingtone JAV prezidento Ruzvelto kabinete dvidešimt viena Amerikos žemyno šalis ratifikavo Paktą – sutartį dėl meno, mokslo įstaigų ir istorinių paminklų apsaugos karo ir taikos metu. Rericho Paktas sutartį dėl meno, mokslo įstaigų ir istorinių paminklų apsaugos karo ir taikos metu. Rericho Paktas yra vienas humaniškiausių praėjusio amžiaus dokumentų. Jo autorius Nikolajus Rerichas – pasaulinio garso kultūros ir meno veikėjas, kultūrą ir grožį suvokęs kaip svarbiausias žmonijos prasmingos būties sąlygas, siūlė paskelbti pasaulio Kultūros dieną, nes taika pasiekiama tik per kultūrą plačiąja prasme.

Dėmesio kultūrai nebūna per daug... Todėl Lietuvos Respublikos Seimas ir nusprendė į minėtinų dienų sąrašą įtraukti Kultūros dieną. Tądien derėtų aptarti esmines kultūros vyksmo ir sklaidos problemas Lietuvoje, numatyti jos plėtros būdus, nes kultūra konsoliduoja visuomenę, stiprina ir visą valstybės rūmą. Kultūros diena – puiki dingstis įvairioms visuomenėje atgarsį randančioms akcijoms. Juolab kad jau pavasaris, naujų darbų pradžia...

Penktą kartą Lietuvoje minima Pasaulinė kultūros diena šiemet didžiausią dėmesį skiria lietuvių tautos genijui Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui. Sekmadienį sukako 100 metų nuo tos dienos, kai Pustelniko sanatorijoje, netoli Varšuvos mirė dailininkas, kompozitorius, kultūros veikėjas M. K. Čiurlionis.

Balandžio 14 d. 17 val."Laiptų galerijoje" atidaroma paroda "Sonatos", skirta M.K.Čiurlionio 100 - osioms mirties metinėms.Darbų autoriai - Dainų pagrindinės mokyklos neformalaus švietimo naujųjų medijų mokyklos mokiniai (vadovė M.Ruzgytė).

Kviečiame dalyvauti kituose renginiuose, skirtuose Kultūros dienai paminėti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą