2011 m. kovo 25 d.

Tik viena minutė juoko...

Juokas slopina įtampą, nes jis yra poilsis.
ARISTOTELIS

Jaučiatės prislėgti? Nusišypsokite, ir bloga nuotaika iš karto pagerės. Nesivaržykite juoktis ir nustebsite, kaip pasikeitė jūsų gyvenimas ir jūsų sveikata. Geras juokas naudingas, nes pakelia nuotaiką.

Artėja balandžio pirmoji - melų, džiaugsmo, meilės ir pavasario šventė. Išdaigų ir juoko diena nuo seno yra minima ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Nors ji nėra pripažinta kaip oficiali šventė, tačiau savotiškai "švenčiama" visame pasaulyje. Pirmosios užuomazgos tarp balandžio pirmosios ir kvailysčių aptinkamos dar viduramžiuose, manoma, kad ją sugalvojo prancūzai.

Balandžio 1-osios šventė ne tik Lietuvoje bet ir daugelyje šalių būdavo švenčiama linksmai. Žmonės organizuodavo įvairiausius pasilinksminimus, karnavalus, pokštaudavo. Paprotys tą dieną pokštauti, apgaudinėti vieniems kitus ir meluoti yra paplitęs daugelyje pasaulio šalių. Netgi buvo manyta, kad jeigu šią dieną nieko neapgausi, ateinantys metai bus nelaimingi.

Balandžio 1-osios "palydovės" - karikatūrų parodos.

Karikatūros išpopuliarėjo XIX a. paplitus periodinei spaudai, o suklestėjo to amžiaus antroje pusėje. Karikatūros fiksavo socialinio ir kultūrinio gyvenimo nesklandumus, raiškiai pašiepė naujoves.

"Leonardo da Vinci groteskiškais savo amžininkų portretų eskizais įrodė, jog komiškumas yra meno dalis, o ne prasčiokiško pasilinksminimo šaltinis. Pirmuoju profesionaliu karikatūristu dažnai vadinamas Baroko epochos italų tapytojas ir grafikas Annibale Carracci. Jis tvirtino,

kad atvaizdo stilizavimo ir deformavimo menas leidžia atskleisti šaržuojamo žmogaus individualumą, charakterio bruožus ir ydas. Karikatūra – tai menas keliais štrichais, potėpiais atskleisti esmę“.

Mūsų laikais karikatūra reiškia daug dalykų. Žurnalistikoje tai – taiklus aktualijų apibendrinimo būdas, šmaikštus vaizdinis komentaras ar kritiška mintis, mene – stilizavimo ir portreto technika, mažosios grafikos žanras. Populiarioje kultūroje – komiksų ir animacijos ištakos. Lietuvių kalba karikatūra įprasta vadinti ir portretinį šaržą (angl. caricature), ir įvairią komiškų elementų turinčią paišybą (angl. cartoon).

Šiauliuose 1970-aisiais susibūrė jaunųjų karikatūristų – Pedagoginio instituto Dailės, braižybos ir darbų katedros studentų būrelis. 1974 m. jie surengė pirmąją karikatūrų parodą. Tai davė pradžią šiaulietiškajai karikatūros raidai.

1987 m. šiauliečiams karikatūristams kilo mintis su lietuviškomis karikatūromis išeiti į platesnį pasaulį, suruošti tarptautinę karikatūrų parodą įvardijus ją „VELOCARTOON“. Paroda atidarytą Šiaulių parodų vitrinose Vilniaus gatvėje 1988 m. gegužės mėnesį. Pirmąjai parodai buvo atsiųsta 500 kūrinių iš vienuolikos valstybių. Tokia sėkmė paskatino organizatorius padaryti ją tradicine, rengiama kas dvejus metus. Ketvirtoji - paskutinė paroda surengta 1994m.

"Šios keturios parodos – savitas reiškinys, užimantis ryškią vietą Lietuvos karikatūros plėtotėje. Karikatūra prisijungė prie kitų smulkiosios grafikos žanrų (ekslibrisų, proginių autorinių atvirukų), kurių dėka davė žinią apie savo buvimą pasaulyje. Buvo išleisti trys gražūs spalvoti parodų katalogai, kurie iškeliavo į parodų dalyvių šalis ir atliko reikšmingą Lietuvos vardo ir jos kultūros propagavimo funkciją. „VELOCARTOON“ kolekcijos parodos buvo rodomos daugelyje šalių, ten taip pat buvo išleista bukletų, pasirodė ne

vienas didesnis ar mažesnis straipsnis laikraščiuose". / prof. Vytenis Rimkus /

Šių parodų iniciatoriumi ir organizatoriumi buvo karikatūristas Rimantas Baldišius . Jo kūriniai buvo eksponuojami šiauliečių parodose, respublikinėse, Pabaltijo karikatūrų parodose „Homo Sapiens“. Dalyvavo karikatūrų parodose Armėnijoje, Bulgarijoje, Italijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Ukrainoje . . .

1980 ir 1984 m. Šiaulių inžinierių namuose buvo surengtos personalinės R.Baldišiaus karikatūrų parodos, išleisti jų katalogai.

2010m. rudenį R. Baldišius išleido naują savo karikatūrų knygelę.

Rimantas Baldišius: Karikatūros

"Atrodytų, ką gi galima pasakyti apie karikatūras, nepaisant to, kad visi žinome,

jog juokas – dalykas rimtas? Daug. Kiekviena karikatūra, sukurta Rimanto Baldišiaus, - nedidelė novelė, eilėraštis, esė, pasakojimas. Nedidukė knygutė ne tik pralinksmins, bet ir atskleis kitas mūsų emocijas. R.Baldišiaus karikatūros – „su užraktu“, jų neperprasi per sekundę, vos užmetęs akį. Tuo jis primena garsųjį danų karikatūristą, dabar jau daugelio pamirštą Herlufą Bidstrupą (1912-1988). Kasdienės situacijos, šiek tiek fantazijos, keli štrichai – viskas atrodo taip paprasta, o tuo pačiu taip talentinga / Mindaugas Peleckis /



Su R. Baldišiaus darbais "gyvai" galite susipažinti apsilankę parodėlėje bibliotekos antrame aukšte iki balandžio 11d.

Taigi juokas – dalykas rimtas… juoktis sveika… juokas prailgina gyvenimą… visiems tikrai gerai žinomos aksiominės frazės nekelia jokių abejonių. Prisiminkite jas dažniau, ir telydi Jus juokas visą gyvenimą.

2011 m. kovo 17 d.

Internetas Jūsų sodui

Kovo 17 d. pradedame akciją „Internetas Jūsų sodui 2“ Pavasarėjant ir ruošiantis darbams soduose ir daržuose, kovo 17 d. pradedama akcija „Internetas Jūsų sodui 2“. Akcija, sulaukusi didelio sodo ir daržo mėgėjų susidomėjimo pernai, šiais metais, nors bus trumpesnė, tačiau ne mažiau aktualiomis temomis ir gausybe prizų.

Akcijos metu Jus galėsite stebėti tiesiogines transliacijas internetu.Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto specialistai ir Lietuvos gėlių selekcininkų draugijos narys pasidalins žiniomis ir patarimais, padėsiančiais teisingai pasirinkti veisles, sėti, sodinti, saugoti nuo kenkėjų, prižiūrėti daržoves ir prieskonius, sodo augalus, gėles. Internetu galėsite tiesiogiai užduoti klausimus specialistams bei iškart išgirsti atsakymus arba rasti juos interneto svetainėje www.esenjoras.lt, skiltyje „Pokalbių svetainė“. Ten pat galėsite žiūrėti transliacijų įrašus.

Tiesioginių transliacijų internetu datos, temos bei specialistai:

Kovo 17 d., 11 val. Tema DARŽAS:

Daržovių ir prieskoninių augalų daigų auginimas šiltnamiuose: sėja, substratų parinkimas.Pristato Nijolė Maročkienė ir Julė Jankauskienė.

Kovo 24 d., 11 val. Tema SODAS:

Sodų apsauga nuo ligų ir kenkėjų.
Pristato Alma Valiuškaitė.


Jaunų ir derančių vaismedžių genėjimas.
Pristato Nobertas Uselis.


Nereiklios ir įspūdingos daugiametės gėlės.
Pristato Antanas Markevičius.


Sodininko mėnulio kalendorius 2011 metams


Read more about Sodininko mėnulio kalendorius 2011 metams | VERDETERA. Sliekų auginimas - Biohumuso gamyba | Persodinimui, Kalendorius, Naikinimui, Piktžolių, Tręšimui, Dekoratyvinių, žalumynų, Prieskoninių by www.verdetera.com

Sodininko mėnulio kalendorius 2011 metams


Read more about Sodininko mėnulio kalendorius 2011 metams | VERDETERA. Sliekų auginimas - Biohumuso gamyba | Persodinimui, Kalendorius, Naikinimui, Piktžolių, Tręšimui, Dekoratyvinių, žalumynų, Prieskoninių by www.verdetera.com

Sodininko mėnulio kalendorius 2011 metams


Read more about Sodininko mėnulio kalendorius 2011 metams | VERDETERA. Sliekų auginimas - Biohumuso gamyba | Persodinimui, Kalendorius, Naikinimui, Piktžolių, Tręšimui, Dekoratyvinių, žalumynų, Prieskoninių by www.verdetera.com

**************

Specialistų teigimu, arčiausiai Žemės esantis dangaus kūnas -
Mėnulis daro didžiulę įtaką augalams.


Tiems ,kas sėja ir sodina pagal mėnulį -
Sodininko mėnulio kalendorius 2011 m.



Kaip paprasta ir patogu naudotis internetu!



2011 m. kovo 9 d.

Lietuvos vizija „Lietuva 2030“



Valstybės dvidešimtmečio vizijoje - didžiulė kaita tiek pasaulio, tiek mūsų gyvenime
Socialinės-ekonominės valstybės sistemos funkcionavimas tampa vis labiau priklausomas nuo visuomenės vertybinės sistemos bei visuomeninės narių motyvacijos pilietiniam veiklumui. Todėl siekdami tapti atvira, modernia, globalios konkurencijos nebijančia valstybe, negalime ignoruoti visuomenėje vyraujančių vertybių įtakos valstybės raidai ir gerovei.

Lietuvos Vyriausybė sukvietė įvairių sričių ekspertus, mokslininkus, verslo, ekonomikos, politinių procesų analitikus į Valstybės pažangos tarybą , kuri padės sutelkti šalies visuomenę pažangos vizijos „Lietuva 2030“ kūrybai, įvardinti aiškius ir ilgalaikius Lietuvos raidos prioritetus. Ši taryba pristato pirminį šalies ilgalaikės pažangos strategijos projektą „Lietuva 2030“ ir kviečia visus į atvirąją diskusiją. Strategijos projektas parengtas remiantis ne tik visuomenės lyderių, bet ir žmonių idėjomis, kurias jie galėjo pasiūlyti praėjusiais metais savivaldybėse vykusiose diskusijose, Nacionalinės idėjų dienos metu arba interneto puslapyje www.lietuva2030.lt.

Strategija Lietuva 2030 – Valstybės pažangos strategija skirta įprasminti šį principinį požiūrį valstybės valdyme. Jos paskirtis – palankios aplinkos ir vertybinių nuostatų, formuojančių ir sudarančių galimybes šalies pažangai ir žmogaus gerovei užtikrinti sukūrimas. Pagrindinėmis pažangos vertybėmis laikomas atvirumas, kūrybingumas ir atsakingumas. Tikimasi, kad tokio vertybinio požiūrio bus laikomasi visose gyvenimo ir veiklos srityse, santykiuose tarp piliečių ir tarp institucijų, valdyme, administravime ir ekonomikoje.

Šiuo metu įvairiuose šalies miestuose vyksta Valstybės pažangos tarybos narių susitikimų su visuomene ir diskusijų apie projektą ciklas. Savo nuomonę jau pareiškė Marijampolės, Kėdainių, Telšių, Šiaulių bei Panevėžio bendruomenių atstovai. Į diskusiją apie Lietuvos ateitį bus įtraukti ir kitų regionų aktyvūs piliečiai, diskutuos šalies akademinė bendruomenė, jaunimo organizacijos, moksleiviai ir verslininkai.

Valstybės pažangos taryba kviečia nelikti abejingais ir prisijungti prie dokumento aptarimo, aktyviai reikšti nuomonę ir diskutuoti.

VIZIJA: LIETUVA – TAVO SĖKMĖS ŠALIS, KURIOJE GERA GYVENTI IR DIRBTI.


2011 m. kovo 8 d.

Kovo 8-oji


Mes gražios kaip deivės,
Mes lepios kaip gėlės,
Mums reikia daug meilės
Ir daug šilumos,
Šią dieną mums žydi
Pavasario gėlės,
Daug džiaugsmo ir meilės
Visoms, visados!
Su Moters diena!


2011 m. kovo 1 d.

„INTERNETO SAVAITĖ 2011”




Vasario 28 – kovo 5 d. Europos komisija paskelbė e. įgūdžių savaite. Lietuvoje šią iniciatyvą palaikydama, asociacija „Langas į ateitį” kartu su partneriais asociacija Infobalt ir informacinių technologijų bendrove „Microsoft Lietuva” organizuoja kampaniją „INTERNETO SAVAITĖ 2011”. Tai renginių ciklas, skirtas pabrėžti e.įgūdžių svarbą ir jų įtaką didinant galimybes įsidarbinti bei populiarinti viešąją interneto prieigą šalies bibliotekose ir kitose organizacijose.

„INTERNETO SAVAITĖ 2011” yra skirta gyventojams, ypač pradedantiems ir neįgudusiems kompiuterio vartotojams. Jos metu Langas į ateitį” vykdomo projekto „Lietuvos e.piliečiui– paslaugos internete“ mokymų metu dalyviams bus pasakojama apie e.bankininkystės, e.valdžios, laisvalaikio ir mobiliųjų paslaugų naudą ir kaip saugiai jomis naudotis.

Savaitė prasidės vasario 28 dieną gyventojų kvietimu prisijungti prie interneto skaičiuoklės „Aš esu Get Online Week dalyvis” ir tokiu būdu parodyti, kiek žmonių kiekvienoje šalyje naudojasi internetu. Lietuvoje žmonės prisijungti prie šios akcijos galės interneto svetainėje www.langasiateiti.lt paspaudę specialų skydelį, kuris atrodo taip:


Visą savaitę Lietuvos interneto vartotojai bus kviečiami registruotis interneto vartotojų skaičiuoklėje (ES siekiamybė – 250 000 vartotojų, Lietuvos – ne mažiau kaip 25 000). Užsiregistravusių skaičiumi Lietuva varžysis su kitomis Europos šalimis.

Visos kampanijos metu bus platinami pranešimai žiniasklaidai, , filmuojami vaizdo siužetai, kalbinami dalyviai, fotografuojama, vykdoma komunikacija per socialinį tinklą „Facebook“. Sukurta medžiaga vėliau bus pateikta tarptautinei komisijai vertinti.

Specialiai šiai kampanijai sukurtu elektroninio pašto adresu epaslaugos@vrm.lt laukia Jūsų laiškų, kuriuose įvertintumėte valstybės institucijų teikiamas elektronines paslaugas, parašytumėte, kokių paslaugų pasigendate bei ko dar trūksta visaverčiam naudojimuisi jomis.

Kovo 1 dieną Lietuvos darbo biržoje prie LR socialinės saugos ir darbo ministerijos įvyks apskritojo stalo diskusija, skirta e-įgūdžių svarbai ir valstybės prioritetams gyventojų e-mokymuose aptarti. Valstybės institucijų, verslo įmonių ir nevyriausybinių organizacijų atstovai svarstys, kokią reikšmę e-įgūdžiai turi „Microsoft Lietuva“, aljansas „Langas į ateitį“, asociacija „Infobalt“ drauge su Lietuvos darbo birža prie LR socialinės saugos ir darbo ministerijos.kiekvieno žmogaus gyvenime, kaip kiekvieno gyventojo galimybė sėkmingai dirbti priklauso nuo e-įgūdžių, kokias problemas įžvelgiame ir kaip jas planuojame spręsti.

„Interneto savaitė 2011“ aljanso "Langas į ateitį" vykdomo projekto „Lietuvos e. piliečiui - paslaugos internete" dalyviai mokymų metu galės įvertinti turimus e. įgūdžius ir susipažinti su rekomendacijomis dėl tolesnių e.mokymų naudodamiesi IT žinių matuokle "Išmatuok savo IT žinias"

Daugiau informacijos apie Europoje vyksiančią „Interneto savaitė 2011“ galite rasti http://getonlineweek.eu