2011 m. rugsėjo 8 d.

Įspūdžiai iš bibliotekos Švedijoje


Šią vasarą mūsų kolegė lankėsi Švedijoje, Södertälje
(Sodatelje) mieste. Tai pramoninis miestas, esantis 30km. nuo Stokholmo. Jame gyvena apie 86 tūkst. gyventojų. Miestas garsus tuo, kad jame įsikūrusi "Scania AB" sunkvežimių gamykla , pasaulyje pirmaujanti farmacijos kompanija"AstraZeneca".

Profesinio smalsumo vedina apsilankė Södertälje miesto bibliotekoje "Luna kulturhus" ir mielai dalijasi įspūdžiais.

Biblioteka, kuri kaupia mokslinę, grožinę literatūrą, laikraščius, žurnalus, duomenų bazes, e-knygas ,tarpininkauja užsakant knygas per TBA , aptarnauja studentus, suaugusius ir vaikus.
Visose Södertälje savivaldybės bibliotekose skaitytojai naudoja tą pačią bibliotekos kortelę, kurios numeris iš 11 skaitmenų (visada baigiasi 0124) vadinamų PIN kodu.

Bibliotekoje galima nemokamai naudotis belaidžiu internetu.

Daugelis bibliotekos paslaugų yra prieinamos per internetą ištisą parą - 365 dienas per metus.

Biblioteka siūlo specialias paslaugas studentams su regėjimo sutrikimu, disleksija ar kita negalia, kai sunku skaityti knygą ir atspausdintą tekstą. Bibliotekoje įdiegta tekstų apdorojimo programa.Norint perskaityti Daisy garso knygas, reikia Daisy grotuvo.Jį trumpam skolina tiems, kurie nori pabandyti.Nauja paslauga-audio knygų skolinimas.

Labai gražus bibliotekos vaikų skyrius su vaizdu į pėsčiųjų alėją.Vaikams yra daug knygų, žurnalų, CD ir audio knygų.Yra specialus katalogas su knygų rekomendacijomis, kad būtų lengviau jas rasti.Šiame skyriuje yra kampelis mamytėms, maitinančioms kūdikius.Skyrius taip pat turi specialias lentynas vaikams su negalia.Internetas ir kompiuteriai su kompiuteriniais žaidimais taip pat skirti vaikams.Įrengtas gražus, panašus į teatro sceną, kampelis, kuriame vaikams skaitomos pasakos.

Bibliotekos patalpose yra erdvi meno galerija, kurioje vyksta įvairios tarptautinės Šiaurės šalių ir Švedijos šiuolaikinio meno kūrėjų parodos.Šią vasarą parodoje buvo eksponuojama trijų švedų: Charlotte Abrahamsson, Jenny Granlund ir Jono Rooth darbai. Trys menininkai, kurie dirba su labai skirtingomis išraiškomis- instaliacija, piešiniai ir stiklas.Esmė yra formų, kurios yra panašios,pasikartojimas. Visi trys įkvėpimo semiasi iš gamtos.

Ačiū kolegei už "nuotolinę" ekskursiją po Södertälje miesto biblioteką.

Nuotraukos čia

Kviečiame ir jus pasidalinti įspūdžiais iš vasaros kelionių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą