2011 m. rugsėjo 5 d.

Į biblioteką- drąsiai!






Kartais pasitaiko, kad baisu užeiti į biblioteką, nes ji didelė ir nepanaši į knygų kambarėlį mokykloje ar kaimelyje… Arba atėjus į biblioteką nesimato jokių knygų. Ką daryti? Eikite drąsiai ir žinokite, kad visose didelėse bibliotekose yra ta pati sistema.

Įsivaizduokite, kad biblioteka - butas, o jos skyriai - kambariai. Tie kambariai, kuriuose gali lankytis skaitytojai yra vadinami abonementais ir skaityklomis. Abonementuose galima pasiskolinti knygų į namus. Skaityklose galima skaityti knygas, žurnalus, laikraščius ir kt., bet negalima jų išsinešti į namus. Bibliotekose gali būti vienas ar keletas abonementų ir daug įvairių skaityklų. Kai kuriose bibliotekose vietoje abonementų gali būti įrengtos vietos - leidinių išdavimo ar panašiai besivadinantys ”punktai”.

Ką pirmiausia daryti? Turėtumėte būti tos konkrečios bibliotekos skaitytojas. Jeigu įstojote į universitetą ar kolegiją, tai iš karto tampate ir tos institucijos bibliotekos skaitytoju. Jeigu atsidūrėte viešojoje ar kitoje bibliotekoje, turėtumėte pasiteirauti darbuotojų kaip galima būtų naudotis biblioteka.

Kur pirmiausia eiti, jei esate skaitytojas? Pavyzdžiui, jeigu norite tik paskaityti laikraščių ar žurnalų, galite eiti tiesiai į periodikos skaityklą. Jeigu norite pasiskolinti ar paskaityti knygų, pirmiausia reikėtų susirasti bibliotekos elektroninį katalogą. Jo interneto adresą visada rasite bibliotekos interneto svetainėje - turėtų būti nuoroda Katalogas arba Elektroninis katalogas. Kataloge galite pasižiūrėti, kokių knygų turi biblioteka ir reikalingas knygas, esančias abonemente, iš karto internetu užsakyti.Kai kuriose bibliotekose yra atviri fondai. Tai reiškia, kad galite patys nueiti ir išsirinkti reikalingas knygas lentynose. Galite jas vartyti ir skaityti vietoje, pasiskolinti į namus. Einant į bendrąją knygų skaityklą , turėtumėte žinoti reikalingų knygų šifrus-knygų"adresus", tam, kad laisvai ir savarankiškai jas pasiimtumėte iš lentynų.Paskaičius knygas jas reikia palikti ant tam skirto stalo, o darbuotoja jas grąžins į vietą.

Jeigu norite knygas pasiskolinti, turite nueiti prie leidinių išdavimo “punkto” (stalo) ar į abonementą. Ten paduodate savo skaitytojo ar studento pažymėjimą. Bibliotekininkė nuskenuoja pažymėjimo brūkšninį kodą (tuomet specialioje kompiuterinėje programoje atsiverčia jūsų skaitytojo puslapis), po to nuskenuoja knygos brūkšninius kodus. Taip jūsų skaitytojo puslapyje (skaitytojo elektroniniame formuliare) matosi kokias knygas jūs pasiskolinote ir kada turite jas grąžinti. Nevėluokite grąžinti pasiskolintų knygų, nes dažniausiai už pavėluotas dienas bibliotekose yra skaičiuojami delspinigiai.

Kaip prisiminti, kokias knygas pasiskolinote iš bibliotekos ir kada jas reikia grąžinti? Atsiverskite bibliotekos elektroninį katalogą, prisijunkite (dažniausiai kataloge būna parašyta kaip tai padaryti), atsiverskite skaitytojo puslapį ir viską sužinosite.

Jeigu iškyla koks neaiškumas, nežinote kokios skaityklos yra bibliotekoje, kaip užsakyti knygas internetu ar pan. - paskaitykite bibliotekos interneto svetainę, ten tikrai rasite visą informaciją. Žinoma, galite paklausti ir bibliotekos darbuotojų.

JŪS VISADA LAUKIAMI MŪSŲ BIBLIOTEKOJE !


Pagal http://linksmabiblioteka.blogas.lt/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą