2011 m. gegužės 9 d.

Kas yra Europos diena?

Europos diena Savo kalendoriuje ar kitur tikriausiai pastebėjote, kad gegužės 9 d. yra Europos diena, ir galbūt jums net kilo klausimas, kodėl ji tokia svarbi.

Turbūt tik nedaugelis Europos gyventojų žino, kad 1950 m. gegužės 9 d. buvo žengtas pirmasis žingsnis to, ką dabar vadiname Europos Sąjunga, link.

Tą dieną Paryžiuje visą Europą apėmusios Trečiojo pasaulinio karo grėsmės akivaizdoje Prancūzijos užsienio reikalų ministras Robertas Šumanas tarptautinės spaudos atstovams perskaitė deklaraciją, kurioje Prancūzija, Vokietija ir kitos Europos šalys raginamos sutelkti savo anglių ir plieno gamybą ir taip "sukurti pirmą ir konkretų Europos federacijos pagrindą".
Taigi viskas prasidėjo tą dieną. Todėl 1985 m. ES vadovų aukščiausiojo lygio susitikime Milane buvo nuspręsta gegužės 9 d. švęsti Europos dieną.

Lietuvoje Europos diena švenčiama nuo 1996 metų.

Kiekviena šalis, demokratiškai pasirinkusi stoti į Europos Sąjungą, įsipareigoja remti jos pagrindines vertybes – taiką ir solidarumą.

Europos Sąjunga tarnauja savo piliečiams. Tik išsaugoję savo vertybes, papročius ir kalbą, Europos piliečiai jaustųsi joje kaip „Europos namuose“.

Gegužės 9 d. Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka organizuoja:

12.00 val. Gėlių sodinimas prie bibliotekos ir Šiaulių miesto Dainų pėsčiųjų tako klombose

14.00 val. Renginio pradžia: Europos dienos himnas, sceninė pantomimos kompozicija

14.10 val. Įžanginis vedėjų žodis, organizatorių ir svečių žodis, pasveikinimas

14.15 val. "Savanorystės suolelio" atidengimas

14.20 - 15.30 val. Savanorių pasisakymai, savanoriškos veiklos pavyzdžių pristatymas, vaiko ir jaunimo kolektyvų koncertinė programa

14.00 - 16.00 val. "Pavėsinių alėja" - savanoriškų veiklų pristatymas ir pašnekesiai su savanoriais, ženkliukų gamyba iš atliekų (metalinių butelių kamščių) ir dovanojimas draugui, artimui, kaimynui ir pan.

15.30 - 16.00 val. Muzikinis gyvo garso fonas

16.00 val. Vedėjų žodis, skelbiantis šventės pabaigą

Renginio dieną bibliotekoje veiks lėlių, papuoštų Europos Sąjungos šalių tautiniais rūbais, paroda bei bus demonstruojami filmukai apie savanorišką veiklą Europos Sąjungos šalyse.


Švęskime Europos dieną kartu !

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą