2015 m. balandžio 1 d.

Daug kultūrų, vienas pasakojimas


Tarptautinė vaikų knygos diena švenčiama kartu su pasakų kūrėjo Hanso Kristijano Anderseno (1805-1875) gimtadieniu – balandžio 2 –ąją. Ji pradėta švęsti 1967 metais, idėją iškėlė Tarptautinė vaikų knygos taryba (IBBY).

 „Kalbame įvairiausiomis kalbomis, mūsų kilmė labai skiriasi, tačiau pasakojame tokius pat pasakojimus, tokias pat pasakas. 
Tarptautiniai pasakojimai... liaudies pasakos.
Tai vis tas pats pasakojimas, sekamas mums visiems
Skirtingais balsais,
Skirtingomis spalvomis.“... Marwa Al Aqroubi  (Iš anglų k. vertė Kęstutis Urba)
Tarptautinės vaikų knygos dienos plakatą ir kreipimąsi į skaitytojus 2015 m. kūrė Jungtinių Arabų Emyratų IBBY skyrius.
Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius ir Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centras šią šventę mini ir Lietuvoje: vyksta pokalbiai, susitikimai su rašytojais, rengiamos parodos, akcijos, teikiami apdovanojimai.
2014 m. Vaikų literatūros premijos laureatais tapo rašytoja Kristina Gudonytė ir žurnalistė Alma Valantinienė. Rašytojai Kristinai Gudonytei premija skirta už talentingą kūrybą vaikams ir paaugliams, už įtaigų intelektualinį ir psichologinį turinį, už jautrumą gimtajai kalbai, o žurnalistei Almai Valantinienei – už nuopelnus populiarinant vaikų literatūrą.
Akcijos  „Metų knygos rinkimai 2014“ nugalėtojomis tapo šios knygos: vaikų kategorijoje – Danguolės Kandrotienės apysaka-pasaka „Spintos istorijos“ (leidykla „Terra publica“), knygų paaugliams kategorijoje – Vytauto Račicko apysaka „Aš, dviratis, pirmoji meilė ir sumuštiniai su sliekais“

K. Gudonytės knygas „Gėlių dvaras“ (2002 m.) ir „Blogos mergaitės dienoraštis“ (2009 m.), V.Račicko apysaką „Aš, dviratis, pirmoji meilė ir sumuštiniai su sliekais“ (2014 m.) skaitykite mūsų bibliotekoje.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą