2009 m. rugsėjo 14 d.

Skaitmeninė biblioteka

Europos Komisija pradėjo iki 2009 m. lapkričio 15 d. truksiančią viešąją konsultaciją dėl Europeanos ateities ir knygų skaitmeninimo. Europos skaitmeninė biblioteka Europeana buvo atverta 2008 m. lapkričio mėn. Europos Komisijos iniciatyva. Joje galima skaityti vertingiausias Europos literatūros, meno, mokslų, politikos, istorijos, architektūros, muzikos ir kino skaitmenines kolekcijas nepriklausomai nuo originalų saugojimo vietos. Šiuo metu vartotojams nemokamai prieinami daugiau nei 4 milijonai skaitmeninių knygų, žemėlapių, įrašų, fotografijų, archyvinių dokumentų, paveikslų ir filmų iš 27 Europos Sąjungos valstybių narių bibliotekų, archyvų ir muziejų.

Dėl teisinių apribojimų šiuo metu Europeanoje viešai prieigai pateikti tik tie kūriniai, kurių autorių teisių apsaugos laikotarpis jau pasibaigęs, nėra prieinami išparduoti spaudiniai ar nežinomų autorių darbai, kurių autorystės nustatyti neįmanoma, o autoriaus teisės vis dar saugomos.

7 komentarai:

  1. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai džiugu, kad sukurta tokia biblioteka.Tai puiki galimybė "pakeliauti" po pasaulio bibliotekas,muziejus.Net neišėjęs iš namų gali"pačiupinėti" retuosius paveikslus,paskaityti seniausias knygas.Tikiuosi,kad į bendradarbiaujančių organizacijų sąrašą bus įtraukta ir Lietuvos Nacionalinė biblioteka (juk Latvija ir Estija jau dalyvauja).Linkiu, kad ir mūsų biblioteka papildytų Europeanos "fondus"-juk malonu,kai paspaudus nuorodą atsiverčia "savas langas".
    Jolanta B.

    AtsakytiPanaikinti
  4. manau, kad tai yra geras dalykas. Suteikia galimybe gauti daugiau informacijos.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Manau, visi(susipažinę) šiam projektui pritars. Sėkmės Lietuvai į jį įsijungiant.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dar vienas geras informacijos šaltinis, kurį galime rekomenduoti tiems, kas ieško.

    AtsakytiPanaikinti