2017 m. sausio 20 d.

Stažuotė dr. J. Šliūpo archyve Burlingame, Kalifornijoje (12)



 Dalinamės vyresniosios bibliotekininkės Astos Katiliūtės, kuri stažavosi dr. Jono Šliūpo archyve, laisvalaikio įspūdžiais.

San Francisko kinų kvartalas
(rugsėjo 5 d., pirmadienis)

Kadangi pirmadienis buvo šventinė diena, tad Vytauto sūnus Kęstutis pasiūlė nuvažiuoti į San Franciską. San Franciskas – itin kalvotas miestas.


San Franciskas turi nemažą viešojo transporto pasirinkimą: autobusai, metro, troleibusai, tramvajai, gatvės traukinukai, ratuoti traukinukai keltai ir t.t. Kadangi mieste buvo daug žmonių, tai teko matyti ne vieną funikulierių, pilną turistų. Į vieną funikulierių gali tilpti apie 60 žmonių.

Tramvajų sukūrė Andrew Smith Hallidie, pamatęs avariją, kai arklių traukiamas vežimas kilo į stačią San Francisko kalvą ir, arkliams pasibaidžius, vežimas pasileido riedėti nuo kalno atbulom, paskui save nusitempdamas ir arklius. Tramvajai išliko pagrindine susisiekimo priemone mieste iki 1906 metų žemės drebėjimo, kurio metu didžioji sistemos dalis buvo sunaikinta ir ją pakeitė geležinkeliai. Išlikę San Francisko tramvajai dabar yra laikomi Nacionalinės reikšmės paminklu.
 

Važiavome pro Japonų rajoną. Jei kinų kvartalų čia gausu, tai japonų rajonai – retenybė. Japonų čia yra kur kas mažiau nei kinų. 

San Francisko centre iš kitų dangoraižių išsiskiria architektūros klasika vadinama Transamerikos piramidė (Transamerica Pyramid) – tai dar viena San Francisko įžymybė. Tai yra aukščiausias pastatas 
San Francisko horizonte. 280 metrų aukščio dangoraižis, pastatytas 1972 metais. Dangoraižį projektavo ir statėWilliam L. Pereira ir Harry D. Som. Pastatas išsiskiriantis balto kvarco spalvos fasadu ir trikampe piramidės forma. Sukurtas piramidės formos, tam, kad gatvės nebūtų dengiamos tamsių šešėlių, jas lengviau pasiektų saulės šviesa ir šviežias oras. Jis stovi miesto centre apsuptas kitų dangoraižių.


Sustojome išdabintame raudonais žibintais kinų kvartale (ang. Chinatown). San Francisko kinų kvartalas įkurtas 1840 metais ir garsėja kaip vienas didžiausių ir seniausių kinų gyvenviečių už Azijos ribų. Daugelis čia gyvenančių kinų buvo paprasti prekybininkai arba imigrantai darbininkai. Čia jie gyvena ir dirba – pardavinėja Kinijoje ar kitose Azijos šalyse pagamintus drabužius, suvenyrus, maisto produktus, knygas, yra atidarę restoranus ar kavines. Turistų mėgstama vieta – „Grant Avenue“ prospektas, kuris driekiasi nuo Bush‘o gatvės iki Broadway. Čia galima įsigyti originalių prieskonių, arbatos, egzotiškų skanumynų, suvenyrų ar kitų dalykų. Tačiau nustebino labai didelės arbatų kainos, nuo 70 iki 600 ir daugiau dolerių už vieną svarą (~455 gr.). Informacija parduotuvėse ar čekiai rašomi ir hieroglifais, ir angliškai. Ragavome rankų darbo saldainius „Drakono barzdos saldainius“ (ang. Dragon‘s Beard Candy). Tai tradicinis kinų saldėsis panašus į susuktą cukraus vatą.


 Saldainiai yra gaminami iš cukraus ir maltozės sirupo, nors dabar Jungtinėse Amerikos Valstijose naudojamas kukurūzų sirupas.







Surašė:
Asta Katiliūtė
Burlingame, Kalifornija, JAV
Autorės nuotraukos.

(Tęsinys vasario 3 d.)  

            

2017 m. sausio 6 d.

Stažuotė dr. J. Šliūpo archyve Burlingame, Kalifornijoje (11)

         
Dalinamės vyresniosios bibliotekininkės Astos Katiliūtės, kuri stažavosi dr. Jono Šliūpo archyve, laisvalaikio įspūdžiais.

Rugsėjis.
Net nepastebėjau, kaip pralėkė trys auksinės vasaros mėnesiai auksinėje Kalifornijoje.Ir štai, mus pasitiko gražuolis ruduo. Nors dienos stipriai trumpėja, tačiau smagu, kad vis dar galima
pasidžiaugti gana puikiu oru: dienos pakankamai šiltos, tačiau naktys jau darosi vėsios.


Krikštynos
(rugsėjo 3 d., šeštadienis)

Vandos Šliūpienės krikšto sūnus Romas Kudirka su žmona Justina pakvietė dalyvauti jų sūnaus krikštynose. Krikštynos vyko nedidelėje Šventosios Marijos Magdalenos bažnyčioje Berklio (ang. Berkeley) mieste. Kadangi sūnelis gimė gruodžio 25 d. ir tą dieną yra minima Emmanuel (Emanuelio) vardo diena, tai mažylis buvo dominikono pastoriaus Carl Schlichte pakrikštytas Arvydo Emanuelio vardu. Dominikonai – tai yra pamokslaujantys Romos katalikų vienuoliai, duodantys įžadus ordinui,bet pasiliekantys gyventi savo įprastoje aplinkoje (ne vienuolyne). Dėvi baltą abitą su gobtuvu, juosiamą juodu odiniu diržu, prie kairiojo šono segi rožinį, škaplierių, juodą apsiaustą su gobtuvu.
 Ceremonija buvo linksma; tėvas Carl Schlichte savo šypsena visus nuteikė smagiai, tad nebuvo jokios įtampos, o mažylis visą laiką spurdėjo mamos glėbyje ir savo plačia šypsena linksmino visus susirinkusius.
Berklio miestas yra svarbus visos Kalifornijos edukacinis, technologijų ir industrinis centras. Čia yra Kalifornijos universitetas, Lawrence Berkeley nacionalinė laboratorija, teologijos sandrauga, medicinos centras, taip pat yra mašinų gamybos ir elektronikos, metalo apdirbimo, chemijos, maisto pramonė.
Po mišių pietūs vyko Kudirkų namuose El Cerrito mieste. Puotoje dalyvavo amerikiečiai, Amerikos lietuviai, lietuviai iš Kanados, bei lietuviai, nesenai atvykę į Ameriką.
El Cerrito miesto pavadinimas kilęs iš ispanų kalbos mažybinio žodžio „cerro“ (ang. the little hill or knoll) — nedidelis kalnas arba kalvelė. Miestą, rytinėje San Francisco Bay pakrantėje, įkūrė pabėgėliai po 1906 m. San Francisko žemės drebėjimo. Nuo kalnuoto El Cerrito miesto atsiveria įspūdingi San Francisko bei Auksinio vartų tilto vaizdai.


Millbrae Menų ir vyno festivalis
(rugsėjo 4 d., sekmadienis)

Rugsėjo mėnesio pirmąjį savaitgalį Millbrae mieste vyko 46-asis kasmetinis menų ir vyno festivalis. Tai – didžiulis Darbo dienos (minimos pirmąjį rugsėjo mėnesio pirmadienį) savaitgalio renginys.
Šventėje amatininkai pristatė naujausius rankų darbo dirbinius iš medžio, odos, keramikos, metalo, tekstilės, grafikos, stiklo, skulptūros, juvelyrikos, fotografijos, akvarelės ir tapybos ant drabužių, taip pat pristatė maistą, gėrimus ir kt. Vyko vyno degustacija, artistiniai pasirodymai bei koncertai.


Surašė:
Asta Katiliūtė
Burlingame, Kalifornija, JAV
Autorės nuotraukos.
(Tęsinys sausio 20 d.)