2017 m. kovo 17 d.

Stažuotė dr. J. Šliūpo archyve Burlingame, Kalifornijoje (16)


Dalinamės vyresniosios bibliotekininkės Astos Katiliūtės, kuri stažavosi dr. Jono Šliūpo archyve, laisvalaikio įspūdžiais.

Vaiduoklių šventė
(spalio 31 d., pirmadienis)


Spalio 31 d. – Helovino (dar užrašomo Helouvynas, Helovynas) šventė Amerikoje,

kuriai pradedama ruoštis tikrai anksti, pirmąsias prekes parduotuvėse pamačiau jau gerokai prieš mėnesį: saldainiai, papuošimai namams, daugybė moliūgų ir t.t.… Taip pat ir gyventojai savo namus pasipuošė gana anksti. Prie namų galima pamatyti ne tik iš moliūgų išsiskaptuotus žibintus, bet ir kitokius šventės akcentus. Šios šventės metu vaikai dėvi specialius kostiumus ir vaikšto po žmonių namus bei gąsdinančiai pokštauja, sakydami: „Trick–or–Treat“ (liet. pokštas arba saldainis). Taip pat pasakojamos baisios istorijos, žiūrimi siaubo filmai, krečiamos šunybės. Halloween pavadinimas sutrauktas iš All Hallows' Eve „Visų šventųjų vakaras“ ir kilęs iš senosios anglų kalbos. Tą dieną vyrauja patiekalai iš moliūgo, moliūgo sėklų bei moliūgo formos saldainiai ar karameliniai obuoliai. Tai yra obuoliai ant pagaliukų, išmirkyti karamelėje ar cukraus tirpale. Dažniausiai atėjusiems persirengusiems vaikams yra dalinami saldainiai.

Teigiama, kad ši šventė kilusi iš keltiškos Sauino šventės. Keltų naujieji metai prasidėdavo lapkričio 1 d. O šventė, kuri prasidėdavo Naujųjų metų išvakarėse, būdavo rengiama keltų mirties viešpaties Samhaino garbei. Ši šventė pažymėdavo šalčio, tamsos ir gedimo sezono pradžią. Natūraliai ją pradėta asocijuoti su žmogaus mirtimi. Keltai tikėjo, kad Samhainas tą vakarą leisdavo mirusiųjų sieloms sugrįžti į savo namus. Samhaino šventės vakare žmonės užgesindavo savo namų židinius.
Druidai iš ąžuolo (jiems švento medžio) šakų sukraudavo milžinišką naujųjų metų laužą. Jame jie degindavo paaukotus gyvūnus. Tada kiekviena šeima nuo to laužo vėl užkurdavo savo šeimos židinį. Šventės metu žmonės kartais vilkėdavo specialiais kostiumais, pagamintais iš gyvulių odos ir galvų. Iš paaukotų gyvulių liekanų jie spėdavo ateinančių metų ateitį. Nors Helovinas iš esmės laikomas amerikietiška švente, kasmet ji prigyja vis daugiau šalių ir net Lietuvoje (nors reikia pripažinti mano draugų bei artimųjų rate tokia šventė nėra švenčiama). 


Surašė:
Asta Katiliūtė
Burlingame, Kalifornija, JAV
Autorės nuotraukos.

(Tęsinys kovo 31 d.)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą