2016 m. lapkričio 25 d.

Stažuotė dr. J. Šliūpo archyve Burlingame, Kalifornijoje (8)



Dalinamės vyresniosios bibliotekininkės Astos Katiliūtės, kuri stažavosi dr. Jono Šliūpo archyve, laisvalaikio įspūdžiais.


JAV Nepriklausomybės diena 
(2016-07-04, pirmadienis)

  Liepos 4-ąją dieną Amerika minėjo 240-ąsias Nepriklausomybės metines. Jungtinių Amerikos Valstijų Nepriklausomybės diena, dar gerai žinoma pavadinimu „Fourth of July“ arba „July Fourth“ (Liepos ketvirtoji)”, yra federalinė JAV šventė, kuria pažymimas 1776 metų liepos 4 dienos Nepriklausomybės deklaracijos priėmimas.
Tad paminėti šią dieną, mes jau liepos 1-ąją dieną iškėlėme prie namo JAV vėliavą.
Nuo XVI a. kolonizaciją Šiaurės Amerikoje vykdė Ispanija, Prancūzija, Anglija, Nyderlandai. Gyvybingiausios pasirodė esančios anglų gyvenvietės. 1775 m. Masačiūsetse prasidėjo karo veiksmai, nukreipti prieš Angliją, jie persimetė ir į kitas kolonijas. Kadangi susitarti su Anglijos valdžia nepavyko, kolonistai ėmė burti reguliariąją armiją. JAV kariuomenės vadu buvo išrinktas Dž. Vašingtonas. Šiame kare pasižymėjo ir lietuvis Tadas Kosčiuška (gimęs Merečovčiznos dvarelyje netoli Kosovo, Lietuvos Brastos vaivadijoje). 1775 metais T. Kosciuška įstojo į JAV kariuomenę, aktyviai dalyvavo karo veiksmuose, pasižymėjo kaip įžvalgus ir drąsus karys. Karui pasibaigus, gavo brigados generolo laipsnį, buvo gausiai apdovanotas. JAV nepriklausomybės karo metu Dž. Vašingtonas apie Kosciušką atsiliepė taip: „Tai yra tyriausias laisvės sūnus, kurį man teko pažinti, – ir tai tokios laisvės, kuri apima visus, ne tik išrinktųjų saujelę.“ 

1776 m. liepos 4 d. kolonijų atstovų Kongresas priėmė Nepriklausomybės deklaraciją: ji skelbė, kad 13 kolonijų atsiskiria nuo Anglijos ir sukuria savarankišką valstybę – Jungtines Amerikos Valstijas. Jos autorius buvo Tomas Džefersonas (angl. Thomas Jefferson). Jis buvo JAV politinis veikėjas, vėliau tapo trečiuoju Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentu, pareigas ėjęs nuo 1801 m. iki 1809 m. Valdžioje išbuvo dvi kadencijas.
(Šaltinis: Tadas Kosciuška. Prieiga per internetą: https://lt.wikipedia.org/wiki/Tadas_Kosciu%C5%A1ka (Žiūrėta: 2016-07-15)).

Man buvo labai smalsu pajusti tą šventinę nuotaiką, tad Vytautas pasiūlė nuvykti į Foster City miestą ir išvysti kaip amerikiečiai šią dieną švenčia. Šią dieną rengiami paradai, koncertai, šeimos eina į iškylas (angl. picnic) arba ant grotelių kepa mėsą (angl. barbecue). Tik nuvažiavus į Foster City miestą, sutikome 2 policijos pareigūnus ant motociklų. Vytautas mus nufotografavo. Šventės papuošimai iš esmės yra JAV vėliavos spalvų - raudonos, baltos ir mėlynos. 


 JAV Nepriklausomybės diena neįsivaizduojama be fejerverkų. Taigi, Vytautas, Vanda ir aš susiruošėme vakare vėl į Foster City miestą jų pažiūrėti. Žmonių buvo tikrai daug, tačiau neteko pastebėti nei vieno girto. Po himno giedojimo, prasidėjo fejerverkų šaudymas. Iš pradžių fejerverkų buvo ne itin daug, tačiau vėliau buvo įspūdingi. Visas fejerverkų šaudymo laikas truko 30 min.

 

  Mindaugo Karūnavimo diena
        (2016-07-06 d. trečiadienis) 



Pavalgę pusryčius nuskubėjome į lauką iškelti Lietuvos Respublikos vėliavos. Rytą praleidome prie kompiuterio stebėdami renginį skirtą Mindaugo Karūnavimo dienai paminėti. Tikrai puiku, kad šiais laikais yra tokia galimybė stebėti televiziją tiesiogiai internetu. Tradicijas puoselėjanti TV3 televizija jau aštuntus metus iš eilės kvietė kartu švęsti Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną. Visi lietuviai, visuose pasaulio kampeliuose buvo kviečiami vėl susiburti drauge ir kartu sugiedoti „Tautišką giesmę“. Taigi, 11:00 val. mūsų laiku sugiedojome Lietuvos himną (tuo metu Lietuvoje buvo vakaras 21:00 val.).

Surašė: 
Asta Katiliūtė 
Burlingame, Kalifornija, JAV 
Autorės nuotraukos.

(Tęsinys gruodžio 9 d.)

2016 m. lapkričio 11 d.

Stažuotė dr. J. Šliūpo archyve Burlingame, Kalifornijoje (7)


Dalinamės vyresniosios bibliotekininkės Astos Katiliūtės, šiuo metu esančios stažuotėje dr. Jono Šliūpo archyve, laisvalaikio įspūdžiais.


Antrasis mėnuo. Liepa.
Klimatas 
Burlingame, CA, vyrauja mediteraninis klimatas (Viduržemio jūros klimatas). Švelni temperatūra būna ištisus metus; vasaros būna sausos, saulėtos ir beveik nelyja, žiemos taip pat gana šiltos. Šilčiausia būna rugsėjo mėnesį, o šalčiausia sausio mėnesį. Daugiausiai kritulių būna lapkričio – kovo mėnesiais. Liepos mėnuo –vėsiausias vasaros mėnuo. Šilumos vidurkis siekia apie + 13 - + 22? C. Orą vėsina nuo Ramiojo vandenyno susiformuojantys rūkai bei pučiantys gūsingi vėjai. Net amerikiečių rašytojas Markas Tvenas yra sakęs: “The coldest winter I ever spent was a summer in San Francisco.” ("Šalčiausia žiema kokią aš kada nors esu praleidęs, buvo vasara San Franciske .") (Mark Twain, tikrasis vardas - Samuel Langhorne Clemens). 
Netoliese esančiame San Franciske (JAV) liepos mėnesio vidutinė temperatūra būna apie +18 – +19? C, o toje pačioje platumoje Atėnuose (Graikijoje) – net 6° aukštesnė. Šio skirtumo priežastis – šaltoji Kalifornijos srovė. Kadangi šaltųjų srovių vanduo garuoja daug mažiau, lietaus debesys nesusidaro. Šaltųjų srovių skalaujamose pakrantėse vyrauja sausas klimatas. Taigi, būnant namuose, net vilnonės kojinės ir šiltas žieminis megztinis praverčia. 
Kultūra 
Amerikoje žmonės labiau atsipalaidavę. Tikrai, čia visi šypsosi ir net prasilenkiant gatvėje nepažįstamasis paklausia: Hey, how are you? (kaip sekasi?). Manau tai yra puiki savybė ir nuteikia nusišypsoti. Jie iš tiesų labai draugiški. Pradėti pokalbį tikrai paprasta, mažai kas varžosi užkalbinti ir pasikalbėti. Gal dėl to, kad žmonės šiaip čia turi mažai kompleksų, bendrauti jiems atrodo labai lengva. 
Kaip atrodo amerikietis ar amerikietė? Ar amerikiečiai stori? – taip, kai kurie yra stambūs, bet tai nėra dauguma. Čia labai daug kinų, meksikiečių, japonų ir kitų tautų atstovų.


Voverės 
Čia daug voverių tiek rudų, tiek juodų. Gana stambios, ne taip kaip Lietuvoje liesos. Dažnai atbėga į kiemą. Pralinksmina mane. Teko matyti, kai viena voverė vijo iš kiemo keturias varnas. Ir jai pavyko. Pasirodo voverės labai gina savo teritorijas. Vytautas davė kartą voverei riešutų. Tai kitą kartą ji vėl atėjo. Tačiau nieko nerado toje vietoje, kur prieš tai buvo riešutai. Trečią kartą pati voverė lukštą padėjo prie durų, davė suprasti, kad riekia padėti riešutukų.



Kelionė į Santa Cruz
(2016-07-03, sekmadienis) 
Liepos 2-4 d. buvo ilgasis, trijų poilsio dienų savaitgalis, nes liepos 4-ąją (pirmadienį) buvo švenčiama Amerikos Nepriklausomybės diena. 
Taigi, liepos 3 d. (sekmadienį), atvyko Vytauto sūnus Kęstutis ir pasiūlė važiuoti į Redwood, pažiūrėti raudonmedžių. 


 Sustojome Pescadero State Beach paplūdimyje. Paplūdimys yra apie 17 mylių (~23.4 km) į pietus nuo Half Moon Bay. Paplūdimys driekiasi ilga kranto linija, su auksinės spalvos smėlio kopomis, uolomis, žvejybos ir iškylos vietomis. Paplūdimys yra populiari poilsio vieta, čia lankosi ne tik vietiniai gyventojai, bet ir turistai. Nuostabūs, nuo uolų viršūnių atsiveriantys jūros vaizdai užėmė kvapą.
 Toliau važiavome link Pigeon Point Light Station. Tai – vienas iš aukščiausių švyturių Amerikoje. Pastatytas ant uolos
centrinėje Kalifornijos pakrantėje, 115-pėdų aukščio Pigeon Point švyturys yra vedlys jūrininkams nuo 1872 m. Aplink Pigeon Point švyturio stotį verda gyvenimas. Jūrų žinduoliai, tokie kaip ruoniai ir banginiai, gali  būti stebimi nuo kranto, nes jie čia mėgsta pasirodyti virš vandens. Taip pat gausu įvairiausių augalų.
 Toliau vykome į Santa Cruz, kurortinį miestą, kuris yra žinomas dėl vidutinio klimato, pakrantės gamtos grožio, raudonmedžių miškų. Taip pat čia yra 1965 m. įkurtas Kalifornijos universitetas, tad galima sutikti daug jaunų žmonių. Santa Cruz miesto vietiniai gyventojai yra žinomi kaip „Costanonan“ žmonės. „Costanonan“ užėmė teritoriją nuo Monterey iki San Francisko. „Costanonan“ yra kilęs iš ispaniško žodžio, kuris reiškia „pakrančių žmonės“. Čia gausu žmonių plaukiojančių su banglentėmis ar kitais sporto inventoriais.  

Kadangi buvo ilgasis savaitgalis, tai žmonių buvo ypatingai daug. Pasistatyti automobilį buvo keblumų. Tad, pravažiavome per miestą automobiliu ir išriedėjome link namų. 



Kelionė link namų buvo įspūdinga, važiavome vaizdingu maršrutu. Kilome vingiuotu keliu į kalną. Siauras, vingiuotas kelias ir saulės šviesoje šmėkščiojantys šalikelės bei medžiai teikė stiprių įspūdžių. Lengvai sukosi galva.



Surašė: 

Asta Katiliūtė 
Burlingame, Kalifornija, JAV 
Autorės nuotraukos. 

(Tęsinys lapkričio 25 d.)