2016 m. rugsėjo 1 d.

Stažuotė dr. J. Šliūpo archyve Burlingame, Kalifornijoje (1)


        Bibliotekoje saugomas dr. Jono Šliūpo archyvas, kurį dovanojo Vytautas ir Vanda Šliūpai. Aušrininko dr. Jono Šliūpo archyvą Vytautas Šliūpas 1987 m. įkūrė Kalifornijoje. 2005 m. spalio 13 d. tarp Šiaulių universiteto ir Vytauto Šliūpo buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis, kuria universitetas įsipareigojo archyvą sutvarkyti, skleisti apie jį informaciją bei garantuoti prieinamumą visiems besidomintiems.

       
 Dalinamės vyresniosios bibliotekininkės Astos Katiliūtės, šiuo metu esančios stažuotėje dr. Jono Šliūpo archyve, laisvalaikio įspūdžiais.

Birželis
    Išaušo ankstyvas gegužės 31 d. rytas, 01:30 val. Du draugai vežė mane į Rygos oro uostą. Visą kelią žaibavo. O čia tai smagumėlis! – pagalvojau aš. Tik įvažiavus į Latviją pradėjo smarkai lyti, tačiau pasiekus Rygos oro uostą jau buvo ramu. Nusiraminau ir aš. Prie registratūros gavau lėktuvo bilietus ir atsisveikinusi su vaikinukais ėjau link „Security post“. Drebėjau kaip epušės lapas iš baimės. Vis dėlto, juk viena skridau ir dar į tokią tolimą šalį. Susiradusi B04 vartus, laukiau savo lėktuvo. Artėjo tas momentas, kai turėjo prasidėti skrydis į Frankfurto oro uostą, Vokietijoje. Lėktuvas pradėjo kilti.
      Frankfurto oro uostas didžiulis. Teko ilgai eiti iki Z62 vartų. Eidama žvalgiausi, čia daug įvairių tautybių žmonių. Artėjo momentas, kai reikėjo lipti į lėktuvą. Lėktuvas buvo įspūdingo dydžio: 3 eilės (po 3, 4, 3 vietas). Priešais kiekvieną keleivį buvo ekranas, kuriame gali žiūrėti ką nori: filmus ar kitokius video, klausytis muzikos ar tiesiogiai stebėti savo skrydį. Sočiai pavalgiusi, atsigėrusi vandens, kavos ir pasivaišinusi taurele „Weißwein“ (balto vyno), užmiegu. Vokietijos aviacijos kompanijos „Lufthansa“ skrydžio įgulos nariai šypsojosi, buvo itin mandagūs, paslaugūs bei dėmesingi. Kas be ko, toks jau yra jų darbas. Lėktuve yra galimybė prisijungti prie WiFi. Tai yra puiki proga pabendrauti su artimaisiais. Skrydis truko 11 val. 25 min. Atskridus į San Francisko oro uostą, reikėjo pereiti dar migracinę tarnybą ir muitinę. Teko apie 2,5 val. stovėti eilėje, kol priėjau iki posto. Daugybė žmonių ir minusas tame, kad nėra galimybės atsisėsti (nebent ant žemės). Pagailo mamų su mažais vaikais ant rankų. Joms tikrai nelengva buvo išstovėti.
      Žavus migracinės tarnybos pareigūnas pasidomėjo ar aš „married“. Atsakiau, kad ne, - „o, tai gerai!“ – nusijuokė jis. Na neblogai, - pagalvojau aš. Ėjau link bagažo skyriaus pasiimti savo lagamino. Sunerimavau, nes vos atradau. Pasiėmusi savo lagaminą ėjau link „Meeting Hall“. Ten manęs jau laukė Vytautas Šliūpas. Pasisveikinome, susipažinome ir išvažiavome link namų, esančių apie 5 km nuo oro uosto, į Burlingame, CA 94010.
     Pakeliui užsukome į parduotuvę. Vytautas papasakojo kaip perka, kur pigesni produktai ir t.t. Atvažiavus į namus, mus pasitiko Vanda (Vytauto žmona). Vanda pavaišino skaniais balandėliais ir baltu vynu. Taigi, pavalgėme, pakalbėjome ir aš nuėjau miegoti. Nors skrydžio metu juk atrodo nieko neveikiau, tačiau pasikeitęs laikas vis dėlto mane nuvargino.
     Naktį apie 2 val. prabudau, norėjau parašyti laiškus, bandžiau uždegti šviesą, bet nepavyko, nes čia gi JAV. Čia viskas kitaip. Aišku aš nepagalvojau ir nepasiteiravau kaip reikia lempą užsidegti. Sėdėjau lovoje tamsoje ir galvojau, kaip gi Lietuva gyvuoja? Perskaičiau internete informaciją kas gero Lietuvoje ir bandžiau vėl užmigti.

Surašė: 
Asta Katiliūtė 
Burlingame, Kalifornija, JAV 
Nuotraukos autorės.
(Bus daugiau)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą