2011 m. sausio 17 d.

Skaitomiausių knygų TOP 10


Visi mėgstame skaityti geras knygas, tačiau ar galėtumėte išvardyti 10 skaitomiausių pasaulio knygų? Per paskutinį pusę šimtą metų buvo išleista tūkstančiai knygų, tačiau tik keletas tapo populiariausiomis ir skaitytojų mėgstamiausiomis.

Šiame sąraše – 10 skaitomiausių pastarųjų 50-ies metų knygų. Skaičiai rodo knygų egzempliorių ir pardavimus, tačiau ne knygų perskaitymo skaičių. Yra keletas knygų, kurios buvo atspausdintos daugiau egzempliorių nei šios, tačiau jos nebuvo parduotos, o tai reiškia, kad nebuvo ir perskaitytos.

10 vieta. Anne Frank Anne Frank dienoraštis 27 mln. kopijų. Tai anglų kalba rašytas jaunos merginos dienoraštis, paremtas Anne Frank, kuri dvejus metus su šeima slapstėsi, kol naciai buvo okupavę Nyderlandus. Šiandien knyga yra laikoma vienu svarbiausių tekstų apie XX amžių.

9 vieta. Napoleon Hill „Mąstyk ir būk turtingas“, 30 mln. kopijų. Tai motyvacinė knyga, asmeninio tobulėjimo romanas, įkvėptas pasiūlymo, kurį N.Hill priėmė iš škotų kilmės amerikiečio milijardieriaus Andrew Carnegie.

8 vieta. Margaret Mitchell. „Vėjo nublokšti“, 33 mln. kopijų. Romantiška drama pasakoja apie Džordžijos valstijoje Amerikos civilinio karo metu gyvenusią airių imigranto plantacijų savininko dukterį Scarlett O’Hara. Romanas buvo apdovanotas Pulitzerio premija, vėliau sukurtas filmas tokiu pat pavadinimu, laimėjęs Academy Award.

7 vieta. Stephenie Meyer „Saulėlydis“, 43 mln. kopijų. „Saulėlydis“ yra pirmoji iš S.Meyer parašytos knygų serijos. Istorija pasakoja apie merginą, įsimylinčią vampyrą, taigi kūrinyje netrūksta romantikos ir veiksmo. Ji sako: „Pirma, jis buvo vampyras. Antra, jis troško mano kraujo. Trečia, aš buvau neprognozuojamai jį įsimylėjusi.“

6 vieta. Dan Brown „Da Vinčio kodas, 57 mln. kopijų. „Da Vinčio kodas“ yra išgalvotas amerikiečių autoriaus Dan Brown romanas, pasakojantis apie Roberto Langdono tyrimą dėl žmogžudystės Luvro muziejuje Paryžiuje. Jis atranda intriguojančią galimybę, kad Jėzus Kristus galėjo būti susituokęs su Mary Magdalene ir turėjo su ja vaiką. Pagal knygą buvo pastatytas filmas su Tomu Hanksu.

5 vieta. Paulo Coelho „Alchemikas“, 65 mln. kopijų. „Alchemikas: buvo išleistas 1987 m. ir tapo brazilų bestseleriu, kurio visame pasaulyje parduota per 65 mln. kopijų – tai viena geriausiai parduodamų knygų per visą istoriją. „Alchemikas“ buvo išverstas į daugiau nei 67 kalbas ir laimėjo Pasaulio Guinesso rekordą, kaip į daugiausiai kalbų išversta dar gyvo autoriaus knyga.

4 vieta. J.R.R.TolkienŽiedų valdovas, 103 mln. kopijų. Tai epinė fantastinė istorija, parašyta psichologo J.R.R.Tolkien. Romanas prasidėjo anksčiau, mažiau komplikuotoje knygoje vaikams „The Hobbit“, tačiau vėliau išsivystė į didesnį darbą. Pagal „Žiedų valdovą“ buvo pastatyta filmų trilogija.

3 vieta. J.K.Rowling „Harry Potter, 400 mln. kopijų. Harrio Potterio knygų seriją sudaro septyni fantastiniai romanai, pagal daugelį jų pastatyti filmai. Ir vaikai ir suaugusieji susižavėjo šiuo britų rašytojos sukurtu išgalvotu herojumi ir negali nustoti laukti daugiau jo nuotykių.

2 vieta. Mao Dzedunas „Mao Dzeduno darbo citatos“, 820 mln. kopijų. Ši knyga, kitaip vadinama Mao Dzeduno „mažąja raudonąja knygele“, kurioje jis pats aiškino kinams komunistų partijos ideologiją.

1 vieta. Biblija, 3,9 mlrd. kopijų. Biblija vis dar skaitomiausių knygų viršūnėje. Senasis Testamentas buvo parašytas hebrajų kalba, o Naujasis Testamentas buvo parašytas graikiškai. Biblija išversta į mažiausiai 2 tūkst. 400 kalbų iš 6 tūkst. 900 pasaulyje egzistuojančių kalbų. Tarp jų 680 Afrikos, 590 Azijos, 420 Okeanijos, 420 Lotynų Amerikos ir Karibų, 210 Europos ir 75 Šiaurės Amerikos kalbų.

*********

„Unesco“ sudarė į užsienio kalbas dažniausiai verčiamų autorių dešimtuką. Jo viršūnėje – detektyvų karalienė Agatha Christie, antras – Jules Verne, trečias – William Shakespeare. Vėliau sąrašą papildo Enidas Blytonas, Vladimiras Leninas, Barbara Cartland, Danielle Steel, Hansas Christinas Andersenas, Stepchenas Kingas ir Jakobas Grimmas.


Parengta pagal:

Pinigų Karta (Šaltinis: Squidoo)


Pažymėtas knygas galite rasti mūsų bibliotekoje ir dar kartą perskaityti.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą