2010 m. gruodžio 1 d.

Laplandija - kraštas, kuriame gyvena vaikystė.



Keliaujant po Suomiją – nesvarbu, vasarą ar žiemą – būtinai reikia aplankyti Laplandiją,kuri yra šiaurinėje Skandinavijos pusiasalio dalyje ir laikoma samių gimtine. Ji itin vertinama už nusotabų gamtovaizdį. Čia važiuojama pailsėti gamtos prieglobstyje, patirti ramybę, pamatyti gamtos stebuklų. Į Laplandiją vykti verta jau vien dėl Šiaurės pašvaistės – gražiausio gamtos šviesos šou. Besikeičiančios spalvos ir formos – tai tikras gamtos fejerverkas. Tiesa tam, kad pamatytumėte nuostabų gamtos pasirodymą, turėtumėte Laplandijoje praleisti bent jau savaitę. Pati ryškiausia Šiaurės pašvaistė duoda tiek pat šviesos, kiek ir mėnulis. Tiems, kurie nori pagyventi "prieblandos zonoje", puiki pramoga – Poliarinio rato kirtimas. Poliariniame rate nėra nei dienos, nei nakties – vien tik prieblanda. Toks Poliarinio rato kirtimas – svarbi ceremonija, kurią dažnai lydi šamanų palaiminimai, Laplandiškas krikštas ir stebuklingasis gėrimas.
Laplandija – tai šalis, kur gyvena Kalėdų Senelis su savo elniais, kur galima džiaugtis sniegu bei ledo pilimis.

Niekas Kalėdų neįsivaizduoja be jų simbolio Kalėdų Senelio, bei jo namų,įsikūrusių ant stebuklingojo Poliarinio rato. Kalėdų Senelis visus metus kasdien priima svečius savo biure, kuris yra 8 kilometrai nuo Rovaniemi miesto.Svečių Kalėdų Senelis sulaukia daugybės – kasmet apie 500 tūkstančių. Dėl to Seneliui netgi teko įkurti savo kaimą, po kurį svečiai gali pasivaikščioti ir pasidairyti. Čia galima nusifotografuoti su pačiu Kalėdų Seneliu,veikia Joulupukio-Kalėdų Senelio-paštas, tad iš čia galima išsiųsti laišką draugams ar giminaičiams. Suaugusieji, kurie dažnai neturi Kalėdų Senelio vertų norų, gali su juo tiesiog pasikalbėti, nes jis yra gana išsilavinęs žmogus. Pavyzdžiui, žino, kad Lietuvos sostinė yra Vilnius, o antras pagal dydį miestas – Kaunas. Prieš keturis dešimtmečius, kai Laplandijoje buvo kuriamas Kalėdų Senelio kaimas, jo steigėjai paskelbė šias pareigas galinčių eiti žmonių konkursą ir atrinko du panašaus ūgio, sudėjimo bei išvaizdos suomius. Būtent jie iki šiol Rovaniemyje ir dirba Kalėdų seneliais: vienas keliauja po pasaulį, o kitas priima turistus :)

Šią vasarą, kai Lietuvoje buvo didieji karščiai,mes su draugais keliavome po Laplandiją ir svečiavomės pas Kalėdų Senelį.Vaikščiojome po Joulupukio kaimą, pabuvojome jo rezidencijoje, nusifotografavome su tuo mielu "kalėdiniu simboliu" ir tikrai pasijutome sugrįžę į vaikystę, kai tikima stebuklais...

Nuotraukos iš asmeninio ir "Santa Claus Office" albumų.


Jolanta Bočiulytė

ŠU biblioteka

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą